Ecologie speelt een steeds belangrijkere rol bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur. Volgens de wet ben je namelijk verplicht om onderzoek te doen naar flora en fauna, voordat je begint met bouw- en graafwerkzaamheden. HDB voert dit ecologische onderzoek uit en schrijft een praktisch advies waar je mee aan de slag kunt.

Ecologisch onderzoek in het kort

  • Praktische benadering dankzij ervaring met ondergrondse infrastructuur
  • Voorkomen van stagnatie in vergunningsaanvraag
  • Concreet en overzichtelijk plan met aanbevelingen

Zo werkt het

In aanvulling op een tracéstudie kan HDB een ecologisch onderzoek uitvoeren. Hierbij kijken we onder andere naar bomen, beschermde diersoorten en flora en fauna. Het komt regelmatig voor dat projecten stagneren doordat vogels aan het broeden zijn of beschermde planten of boomwortels in het tracé aanwezig zijn. Door ruim van tevoren een ecologisch onderzoek uit te voeren, kun je vooraf de planning van een werk hierop afstemmen en zo stagnatie voorkomen.

Praktische aanpak

HDB kijkt niet alleen vanuit wetenschappelijk oogpunt naar ecologie, maar levert ook concrete aanbevelingen aan om het werk soepel te laten verlopen. Omdat we veel ervaring hebben met ondergrondse infrastructuur, zijn we in staat om een uitvoerbaar plan neer te leggen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ideale periode om het werk uit te voeren zonder de natuur te verstoren.